AzaD
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AzaD

SiTeMiZe HoŞ GeLDiNiZ
 
AnasayfaKapıGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 İnternet Nasıl Çalışır ?

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
azad-sterk
Admin
Admin
azad-sterk


Mesaj Sayısı : 183
Kayıt tarihi : 13/06/10

İnternet Nasıl Çalışır ? Empty
MesajKonu: İnternet Nasıl Çalışır ?   İnternet Nasıl Çalışır ? Icon_minitimeC.tesi Tem. 10, 2010 7:46 pm

(a) Alan Adı Sistemi (DNS ) Nasıl Çalışır?
İnternet’in çalışma sisteminin temel noktası olan Alan Adı Sistemi (DNS ), bilgisayarların birbirleriyle iletişim kurmaları ve eposta alışverişi, Web sayfalarının gösterilişi gibi imkanlar sağlamaktadır.

İnternet üzerinden herhangi bir yere bağlanmak isteyen kişi öncelikle o yerin adresini yazar. İnternet protokolü (IP ), İnternet adres bilgisini ve Alan Adı Sistemi ’ni (DNS ), bilgisayarlar arasında ki posta ve bilgi aktarımı sırasında kullanır.

Alan Adı Sistemi (DNS ), basit bir adresi (örneğin [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] bilgisayarların anlayacağı numaralardan oluşan adrese (123.23.43.121) çevirir. Bunun verimli olarak uygulanabilmesi için, İnternet bir grup ana alan altında organize edilmiştir. Ana alanı, basit adresin sonunda ki harfler (.com) ifade eder. Amerika Birleşik Devletleri’nde, .com (ticari), .edu (eğitim), .gov (devlet), .mil (askeri) .net (İnternet servisi sağlayan şirketler) ve .org (organizasyonlar), kullanılan belli başlı ana alanlardır. Amerika Birleşik Devletleri dışında olan ana alanlar sadece iki harf ile tanımlanırlar. (Avustralya için .au, Türkiye için .tr)

Alanlar hiyerarşik bir yapıda organize olmuşlardır. Böylece ana alanlar bir çok alt alanı içine almaktadır.

Alan adı Sisteminin (DNS ) ve alanların nasıl çalıştığına örnek olarak NASA’nın uzay bağlantıları adresini alabiliriz. (spacelink.msfc.nasa.gov) En yukarıda bulunan alan devleti ifade eden .gov, bunun hemen yanında bulunan NASA’yı ifade eden alan .nasa ve bunun yanında da MARSHALL SPACE FLIGHT CENTER’ı ifade eden .msfc bulunmaktadır. Adreste bulunan Spacelink, NASA’nın Spacelink programını barındıran bilgisayarı ifade eder. Spacelink’in IP numarası yıllar içerisinde değişmiş olmasına rağmen İnternet adresi hep aynı kalmıştır.

Alan adı sistemi (DNS ), yukarıda verilen örnekte bahsedildiği gibi adresteki değişiklikleri takip eder. Böylelikle kullanılan İnternet adresinin, IP adresi değişse bile e-posta her zaman doğru adrese ulaştırılır. Ad sunucuları olarak tanımlanan bilgisayarlar, bu değişiklikleri takip etmek ve IP adresleri ile alan adreslerinin çeviriminden sorumludurlar. Ad sunucuları aynı zamanda alan adı sistemi (DNS) ile ortak çalışarak, doğru postanın doğru kişiye ulaşmasını ve doğru adrese gitmesini sağlar. Son olarak tüm mesajların doğru olarak yönlendirilmelerinden ve İnternet üzerindeki trafikten sorumludurlar.

İnternet alfanumerik adresleri (pgralla@ziff-davis.com) algılayamaz dolayısıyla ad sunucuları bu adresleri uygun sayısal IP adresine dönüştürürler (örneğin 163.52.128.72). Ad sunucuları alfanumerik İnternet adreslerine uyumlu sayısal İnternet adreslerini kapsayan tabloları içerirler.

Herhangi bir URL’ye bağlanılmak istenildiğinde, öncelikle, URL’nin gerçek adresinin IP adresi ile uyuşması gerekir. Web-tarayıcınız ilk önce İnternet servis sağlayıcınızın ad sunucusundan URL’nin doğru IP adres bilgisini alır.

Web tarayıcınız şimdi bağlanmak istediğiniz yerin gerçek IP adresine sahiptir. IP adresini siteye bağlanmak için kullanır. Site size isteğiniz bilgiyi gönderir.

Eğer istediğiniz bilgi sizinle aynı networkte değilse, lokal ad sunucusu isteğiniz adresi içermemektedir. Bu durumda lokal ad sunucusu bilgiyi İnternetteki bir ad sunucundan almalıdır. Lokal ad sunucusu ana alan (domain) sunucusuna ulaşır. Ana alan (domain) sunucusu, ad sunucusuna istenilen URL bilgisini içeren birinci ve ikinci ad sunucularını gösterir.

Lokal ad sunucusu Birinci ad sunucusuna bağlanır. Eğer bilgi birinci ad sunucunda bulunamazsa, ad sunucusu ikinci ad sunucusuna bağlanır. Bu iki ad sunucusudan birisi doğru bilgisi içermektedir. Daha sonra bilgiyi tekrar lokal ad sunucusuna geri gönderir.

Lokal ad sunucusu bilgiyi size yollar. Şimdi Web-browseriniz, IP adresini doğru siteye bağlanmak için kullanır.

(b) İnternetin Client/Server Yapısı


İnternet, bilgi iletişiminde müşteri/sunucu modelini kullanır. Bu modelde, müşteri bilgisayarı bilginin bulunduğu sunucu bilgisayara bağlanır, müşteri bilgiyi almak için sunucuya bağımlıdır. Kısaca müşteri kendinden daha gelişmiş bir bilgisayardan hizmet talep eder. Bu hizmet bilgiyi aramak ve müşteri bilgisayarına göndermek olabilir. Bu konuyla ilgili başka bir örnek olarak web sayfalarının ulaştırılması ve gelen – giden e-postalarla ilgilenilmesi verilebilir. İnternete bağlandığınız zaman, sunucu bilgisayara bağlanır ve o bilgisayarın kaynaklarını kullanırsınız.



Genelde müşteri, lokal kişisel bilgisayardır ve sunucu daha gelişmiş bir bilgisayardır ki bu makine bilgiyi barındırır. Bu bilgisayarlar birçok değişik çeşitte olabilirler. Windows tabanlı güçlü PC’ler, Macintosh’lar ve UNIX işletim sistemiyle çalışan çeşitli donanımlar. Sunucular bağlantı, LAN (lokal alan bilgi ağı), telefon hattı ya da WAN (geniş alan bilgi ağı) tabanlı TCP/IP ile yapılır. Müşteri / sunucu modelinin kurulmasının nedeni birçok müşterinin sunucuda depolanmış uygulamalar ve dosyaya aynı anda ulaşabilmesini sağlamaktır.

İnternetteki World Wide Web alanında, müşteri aslında bilgisayarınızdaki tarayıcı, sunucu da İnternet üzerindeki ev sahibi (host) bilgisayardır. Tipik olarak, tarayıcı sunucu’dan belirli bir web sayfası için istekte bulunur. Sunucu bu isteği işleme koyar ve tarayıcı’ya istediği cevabı yollar (yine çoğunlukla olduğu gibi web sayfası formunda). Müşteri ile sunucu arasındaki bağlantı sadece bilgi transferi sırasında sağlanır.



Aşağıdaki şekilde Web’de müşteri / sunucu modelinin nasıl işlediği gösterilmektedir. İnternetteki diğer kaynaklarda aynı şekilde çalışır. Örneğin e-posta gönderilerinde müşteri bilgisayarınızdaki e-posta programı, sunucu ise size e-posta servisini sağlayan bilgisayar olabilir.



(c) Müşteri/Sunucu Modelinin Çalışma Şekli
PC tabanlı browser programı, müşteri tarafını kontrol eder. Browser TCP/IP bağlantısını kullanarak HTTP taleplerini sunucuya iletir. Talep edilen bir Web sayfası ya da veri tabanı olabilir. Her iki durumda da talep, HTTP paketlerine bölünerek, İnternetin TCP/IP iletişim organizasyonuyla sunucu bilgisayarına gönderilir.

Bu paketler sunucu tarafından çalıştırılan bir programla birbirinden ayrılarak asıl talep belirlenir ve istenilen yerine getirilir. Bu hizmet, geri sunum ve istenilen Web sayfasının geri gönderilmesi ya da bir veri tabanının araştırmasının yapılıp, sonucun bir Web sayfası halinde müşteriye gönderilmesidir.








Sunucu bilgisayar bünyesinde Web sitesini barındırır. Web sunucu yazılımı, sunucunun istenilen sayfayı bulup bunu müşteriye yollamasını sağlar.





KUSURA BAKMAYIN RESİMLER GÖRÜNTÜLENEMİYORLAR
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://sterk.hareketforum.com
 
İnternet Nasıl Çalışır ?
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» WEB’de Nasıl Gezerim ?
» Nasıl Bağlanırım ? (internete)
» Nasıl Hesap Açarım ?
» Ekran kartinin nasil iyi oldugunu anlariz
» Nasıl Bir İşlemci Almak Lazım Girin İçeri ( süper Bir Bilgi )

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
AzaD :: Güncel Konular :: İnternet İle Konular-
Buraya geçin: